(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqolada havo-tomchi yo‘li bilan yuqadigan infeksion kasalliklar – ko‘kyo‘tal (koklyush) va epidemik parotit (quloq yallig‘lanishi) kasalliklarining ayniqsa bolalar orasida qanday kechishi, klinik belgilari, asoratlari, tashxislash usullari va profilaktik choralar batafsil tahlil qilingan. Bolalar organizmining immun va nafas olish tizimining o‘ziga xos xususiyatlari ushbu infeksiyalarning og‘irroq va murakkabroq kechishiga sabab bo‘lishi mumkin. Ko‘kyo‘talning uzoq davom etadigan va qattiq yo‘tal tutqanoq bilan namoyon bo‘lishi, shuningdek, epidemik parotitning og‘riqli limfa bezlari shishishi va asoratlarga moyilligi kabi holatlar yoritilgan.