(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada multimedia texnologiyalarining ta’lim jarayonidagi roli va ayniqsa 5-sinf informatika darslarida qo‘llanilishi yoritiladi. Maqolada multimedia vositalari orqali ta’limni interaktiv, samarali va vizual jihatdan boyitish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, konstruktivizm va kognitiv o‘qitish nazariyalari asosida multimedia texnologiyalarining pedagogik va psixologik afzalliklari ko‘rsatiladi. 5-sinf o‘quvchilarining qiziqishi, mustaqil fikrlashi va amaliy ko‘nikmalarini shakllantirishda multimedia vositalarining o‘rni alohida ta’kidlanadi. Аннотация. В данной статье рассматривается роль мультимедийных технологий в образовательном процессе, особенно в преподавании информатики в 5 классе. Анализируются возможности использования мультимедиа для создания интерактивных, наглядных и эффективных учебных занятий. Также освещаются педагогические и психологические преимущества мультимедийных средств на основе теорий конструктивизма и когнитивного обучения. Отдельное внимание уделяется повышению интереса учащихся, развитию самостоятельного мышления и практических навыков. Annotation. This article explores the role of multimedia technologies in the educational process, with a particular focus on their use in teaching informatics to 5th-grade students. It analyzes how multimedia tools enhance interactivity, visual engagement, and learning efficiency. The pedagogical and psychological advantages of multimedia are discussed through the lens of constructivist and cognitive learning theories. Special attention is given to the impact of multimedia on increasing student interest, developing independent thinking, and strengthening practical skills.