(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada Laktuvet-1 biologik faol oziqa qo‘shimchasining broyler jo‘jalarining 1 kg tirik vazn o‘sishiga ketadigan ozuqa, xom protein va metabolik energiya sarfiga bo‘lgan ta’siri o‘rganildi. Tadqiqotda Kobb-500 zotiga mansub 150 bosh broyler jo‘jalari 3 ta guruhga bo‘linib parvarish qilindi: 1-guruh (nazorat) – standart yem bilan, 2- va 3-guruhlar – yemga turli miqdorda Laktuvet-1 qo‘shilgan holda boqildi. Eksperiment natijalari shuni ko‘rsatdiki, Laktuvet-1 qo‘shilgan guruhlarda 1 kg o‘sish uchun zarur bo‘lgan ozuqa, xom protein va metabolik energiya sarfi nazorat guruhiga nisbatan sezilarli darajada kamaydi. Ayniqsa, 2-guruhda minimal yem sarfi va maksimal o‘sish sur’ati qayd etildi. Bundan kelib chiqadiki, Laktuvet-1 preparati broyler parvarishida iqtisodiy samaradorlikni oshirishda muhim omil bo‘la oladi. В данной научной статье исследуется влияние кормовой добавки Лактувет-1 на затраты корма, сырого протеина и обменной энергии на 1 кг прироста живой массы у бройлерных цыплят. В эксперименте участвовали 150 цыплят кросса Кобб-500, разделённых на три группы: контрольная (стандартный рацион), вторая и третья — с добавлением Лактувет-1 в разной дозировке. Результаты показали, что в группах с добавкой затраты на корм, протеин и энергию существенно снизились по сравнению с контролем. Наилучшие показатели наблюдались в третьей группе. Таким образом, добавка Лактувет-1 способствует экономичной откормке бройлеров и может быть рекомендована в птицеводстве. This scientific article investigates the effect of the Laktuvet-1 feed additive on the feed, crude protein, and metabolizable energy consumption per 1 kg of live weight gain in broiler chickens. A total of 150 Kobb-308 chicks were divided into three groups: control (standard diet), and two experimental groups with different Laktuvet-1 dosages. The results demonstrated that Laktuvet-1 significantly reduced the feed, protein, and energy requirements per kg of weight gain compared to the control group. The third group showed the best feed efficiency and growth rate. These findings suggest that Laktuvet-1 is an effective supplement for improving the economic efficiency of broiler production.