(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ishlab chiqarish korxonalarida zararli changlarni ishchilar sog‘lig‘iga ta’siri o‘rganildi. Mazkur ishda zararli changlarning inson salomatligiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri, ayniqsa sanoat va ishlab chiqarish sharoitlarida yuzaga keladigan kasbiy kasalliklar bilan bog‘liqligi tahlil qilinadi. Chang zarralari nafas yo‘llari, yurak-qon tomir tizimi va umumiy immun tizimiga zarar yetkazuvchi omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda ayniqsa kremniy oksidi, metall changlar, yog‘och va sement changlari kabi xavfli moddalar alohida o‘rganilgan. Shuningdek, changning o‘lchami, kimyoviy tarkibi va konsentratsiyasi uning zarar darajasini belgilovchi asosiy omillar sifatida baholangan. Аннотация. В данной статье изучается влияние вредной пыли на здоровье работников производственных предприятий. В данной работе анализируется негативное влияние вредной пыли на здоровье человека, особенно ее связь с профессиональными заболеваниями, возникающими в промышленных и производственных условиях. Пылевые частицы рассматриваются как фактор, вызывающий поражение дыхательных путей, сердечно-сосудистой системы и общей иммунной системы. В исследовании специально изучались такие опасные вещества, как оксид кремния, металлическая пыль, древесная и цементная пыль. Также оцениваются размер, химический состав и концентрация пыли как основные факторы, определяющие степень ее вреда. Abstract. This article studies the impact of harmful dust on the health of workers in manufacturing enterprises. This work analyzes the negative impact of harmful dust on human health, especially its connection with occupational diseases that occur in industrial and production conditions. Dust particles are considered as a factor that causes damage to the respiratory tract, cardiovascular system and general immune system. The study specifically studied hazardous substances such as silicon oxide, metal dust, wood and cement dust. Also, the size, chemical composition and concentration of dust are evaluated as the main factors determining the degree of its harm.