(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola boshlang’ich sinf o’quvchilarini robototexnika va avtomatlashtirishning dastlabki tushunchalari bilan tanishtirishga bag’ishlangan. Unda STEAM (Fan, Texnologiya, Muhandislik, San’at, Matematika) yondashuvi asosida oddiy materiallardan kichik robot yaratish bo’yicha amaliy loyiha taklif etilgan. Loyiha davomida o’quvchilar robotlarning harakat mexanizmlari, elektr zanjirlari va sensorlar ishlash tamoyillarini ilmiy asosda o’rganadilar, robotning dizaynini yaratish va uning harakatini dasturlash orqali muhandislik, texnologik va dasturlash ko’nikmalarini rivojlantiradilar. Maqolada, shuningdek, tanqidiy va ijodiy fikrlashni shakllantirish, jamoaviy ishlash va muammolarni hal qilish ko’nikmalarini oshirishning ahamiyati ham yoritilgan. Аннотация: Данная статья посвящена ознакомлению учащихся начальных классов с базовыми понятиями робототехники и автоматизации. В ней предлагается практический проект по созданию небольшого робота из простых материалов на основе STEAM-подхода (наука, технология, инженерия, искусство, математика). В ходе проекта учащиеся изучат научные основы механизмов движения роботов, электрических цепей и принципов работы датчиков, разовьют инженерные, технологические и программные навыки, создавая дизайн робота и программируя его движение. В статье также освещается значение формирования критического и творческого мышления, развития навыков командной работы и повышения навыков решения проблем. Annotation: This article is dedicated to introducing primary school students to the initial concepts of robotics and automation. It proposes a practical project for creating a small robot from simple materials based on the STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) approach. During the project, students will scientifically learn the principles of robot movement mechanisms, electrical circuits, and sensor operation, and develop engineering, technological, and programming skills by designing the robot and programming its movement. The article also highlights the importance of fostering critical and creative thinking, developing teamwork skills, and enhancing problem-solving abilities.