(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Аннотация: Резюме: Опухоли головного мозга составляют 1,8-2,3% от общего числа онокологических заболеваний, а частота заболеваемости первичными опухолями головного мозга достигает 14,1 на 100000 населения. Менингиомы составляют 15—20 % всех первичных опухолей головного мозга, проявляются обычно в возрасте 35—55 лет, почти в два раза чаще бывают у женщин. Менингиомы больших полушарий головного мозга составляют 47% всех менингиом головного мозга. Значительная часть из них - конвекситальные. Судороги представляют собой частое проявление внутричерепных менингиом. В этой статья анализированы результаты хирургического лечения, клиническое течение и осложнения у 50 больных с менингиомами головного мозга супратенториальной локализации. Annatotsiya: Onkologik kasalliklar umumiy sonining 1,8-2,3% ini miya o’smalari tashkil etadi va boshlang’ich miya o’smalari bilan kasallanish darajasi 100 000 aholiga 14,1 taga etadi. Meningiomalar, asosan, 35-55 yoshgacha bo’lgan barcha boshlang’ich miya o’smalarining 15-20% ini tashkil qiladi va ayollarda deyarli ikki barobar keng tarqalgan. Miya yarim hemisferalarining meningiomalari barcha miya meningiomalarining 47% ni tashkil qiladi. Ularning aksariyati konveksitaldir. Natijalar intrakranial menenjiyomalarning tez-tez namoyon bo’lishi. Ushbu maqolada supratentorial lokalizatsiya miya miengioma bo’lgan 50 bemorning jarrohlik davolash natijalari, klinikasi va asoratlari tahlil qilinadi. Abstract: Brain tumors account for 1.8-2.3% of the total number of oncological diseases, and the incidence rate of primary brain tumors reaches 14.1 per 100,000 population. Meningiomas account for 15–20% of all primary brain tumors, usually occurring between the ages of 35–55 years, and are almost twice as common in women. Meningiomas of the cerebral hemispheres make up 47% of all brain meningiomas. Much of them are convexital. Seizures are a frequent manifestation of intracranial meningiomas. This article analyzes the results of surgical treatment, the clinical course and complications of 50 patients with supratentorial meningiomas.