(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Inson tanasi – bu ming yillik evolyutsiya mahsuli bo’lgan murakkab va ajoyib mexanizm. Har bir organ o’z vazifasini bajarib, bir butun tizimni tashkil etadi. Bu ulkan "orkestr"ning markaziy dirijyorlaridan biri bo’yinimizning old qismida joylashgan, kapalak shaklidagi kichikgina, ammo g’oyat muhim qalqonsimon bezdir. U ishlab chiqaradigan qalqonsimon bez gormonlari (tiroksin – T4 va triyodtironin – T3) butun organizmning metabolizmi, energiyasi, o’sishi, rivojlanishi va hatto psixo-emotsional holatimizni ham nazorat qiladi. Bu gormonlar har bir hujayraning "yurak urishi"ni belgilab, miya faoliyatidan tortib, yurak ritmigacha, tana haroratidan tortib, soch tolalarining sog’lig’igacha ta’sir ko’rsatadi. Bu nozik gormonal muvozanat buzilganda, jiddiy sog’liq muammolari yuzaga kelishi mumkin, masalan, surunkali charchoq, vazn o’zgarishi, kayfiyat buzilishi, teri va soch muammolari.