(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Maqolada raqamli qurilmalar orqali shaxsiy moliyani boshqarish vositasi sifatida onlayn budjet tuzish mavzusi ko‘rib chiqiladi. Bugungi kunda turli moliyaviy ilovalar odamlarning daromad va xarajatlarini rejalashtirish, moliyaviy intizomga rioya qilish hamda maqsadli jamg‘arishlariga ko‘maklashmoqda. Xorijiy tajribalar misolida bu usulning qanday ishlashi, foydalanuvchilarga qanday qulayliklar yaratishi va kengayib borayotgan tendensiyalar haqida so‘z yuritilgan. Statistika va ochiq ma’lumotlar orqali raqamli budjet tuzish vositalarining foydasi haqida xulosa chiqarilgan. Shuningdek, bunday texnologiyalar moliyaviy savodxonlikni oshirishda ham muhim rol o‘ynayotgani aytiladi. Abstract. This article explores digital budgeting as a tool for managing personal finances through digital devices. Today, various financial applications help users plan income and expenses, stick to financial discipline, and reach saving goals. Using international practices as examples, the paper highlights how these systems function, their benefits to users, and their growing popularity. Based on statistical and publicly available data, the usefulness of digital budgeting tools is analyzed. The article also emphasizes the role of such technologies in improving financial literacy. Аннотация. В статье рассматривается использование цифровых инструментов для управления личными финансами, в частности — составление онлайн-бюджета с помощью цифровых устройств. В наши дни различные финансовые приложения помогают людям планировать доходы и расходы, придерживаться финансовой дисциплины и достигать целей по накоплениям. На основе зарубежного опыта показано, как работают такие решения, какие удобства они создают для пользователей и почему становятся всё более популярными. Проанализированы статистические и открытые данные, чтобы оценить эффективность цифрового бюджетирования. Также подчёркивается роль этих технологий в повышении финансовой грамотности.