(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Oʻrta Osiyo jadidchilik harakatining yetakchi namoyandalaridan biri bo‘lgan Mahmudxo‘ja Behbudiyning ilmiy-ma’rifiy faoliyati, islohotparvarlik g‘oyalari va millatni uyg‘otishdagi beqiyos xizmatlari o‘rganiladi. Maqolada Behbudiyning jadid maktablari tashkil etishdagi tashabbuslari, yangi turdagi darsliklar yozishga qo‘shgan hissasi, matbuotda olib borgan faoliyati hamda sahna orqali jamiyatga ta’sir ko‘rsatish yo‘lidagi intilishlari tahlil qilinadi. Shuningdek, u ilgari surgan fikrlarining bugungi zamon ma’naviy-ma’rifiy jarayonlari bilan bog‘liqligi yoritiladi. Behbudiyning ijodi va faoliyati tarixiy voqealar kontekstida baholanib, jadidchilik g‘oyalarining taraqqiyot va uyg‘onishdagi o‘rni haqida xulosa qilinadi.