(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur tezisda yo‘l qurilish va transport infratuzilmasini rivojlantirishda davlat-xususiy sherikchilik (DXSh) modelining ahamiyati, iqtisodiy va moliyaviy samaradorlik darajasi chuqur tahlil etiladi. DXSh modeli davlat va xususiy sektor o‘rtasidagi hamkorlikni yo‘lga qo‘yish orqali transport loyihalarini amalga oshirishda moliyaviy yukni kamaytirish, samaradorlikni oshirish va innovatsion yondashuvlarni joriy etishga imkon yaratadi. Tadqiqotda O‘zbekiston sharoitida DXSh modelining qo‘llanilish tajribalari, xalqaro yondashuvlar va ularni milliy kontekstga moslashtirish imkoniyatlari o‘rganilgan. Shuningdek, moliyaviy tahlil metodlari, risklarni boshqarish mexanizmlari va loyiha boshqaruvi tamoyillari asosida DXSh loyihalarining iqtisodiy natijalari baholangan. Abstract. This article provides an in-depth analysis of the importance, economic, and financial efficiency of the Public-Private Partnership (PPP) model in road construction and the development of transport infrastructure. The PPP model enables the implementation of transport projects by fostering collaboration between the public and private sectors, reducing the financial burden on the government, increasing efficiency, and introducing innovative approaches. The study explores the application of the PPP model in the context of Uzbekistan, international practices, and the potential for their adaptation to the national framework. Furthermore, the economic outcomes of PPP projects are assessed based on financial analysis methods, risk management mechanisms, and project management principles. Аннотация. В данной статье проводится глубокий анализ значения, экономической и финансовой эффективности модели государственно-частного партнёрства (ГЧП) в строительстве дорог и развитии транспортной инфраструктуры. Модель ГЧП позволяет реализовывать транспортные проекты через сотрудничество между государственным и частным секторами, снижая финансовую нагрузку, повышая эффективность и внедряя инновационные подходы. В исследовании рассмотрены примеры применения модели ГЧП в условиях Узбекистана, международный опыт и возможности адаптации этих подходов к национальному контексту. Кроме того, экономические результаты проектов ГЧП оцениваются на основе методов финансового анализа, механизмов управления рисками и принципов управления проектами.