(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Maqolada aliment da’volarini qo‘zg‘atish tartibi hamda ushbu ishlarni sudda ko‘rib chiqishning huquqiy mexanizmlari tahlil qilinadi. O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik protsessual kodeksi, Oila kodeksi va boshqa tegishli qonunchilik hujjatlari asosida aliment to‘lash majburiyatining yuzaga kelishi, sudga murojaat qilish tartibi, aliment miqdorini belgilash mezonlari yoritib beriladi. Maqolada aliment bilan bog‘liq ishlarni yanada samarali yuritish va fuqarolarning huquqiy ongini oshirishga xizmat qiluvchi taklif va tavsiyalar ham berilgan. В статье анализируется порядок возбуждения алиментных исков, а также правовые механизмы рассмотрения этих дел в суде. На основании Гражданского процессуального кодекса Республики Узбекистан, Семейного кодекса и других соответствующих законодательных актов освещаются вопросы возникновения обязанности по уплате алиментов, порядок обращения в суд, критерии определения размера алиментов. В статье также приведены предложения и рекомендации, которые служат для более эффективного ведения дел, связанных с алиментами, и повышения правосознания граждан.