(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Buyrak tosh kasalligi (nefrolitiaz) siydik yo‘llarida toshlarning hosil bo‘lishi bilan tavsiflanadigan keng tarqalgan urologik kasallikdir. Bu holat organizmdagi mineral moddalarning siydikda haddan tashqari ko‘payib, kristallanishi natijasida vujudga keladi. Ushbu maqolada buyrak tosh kasalligida to‘g‘ri ovqatlanish tartibi, toshlarning turiga qarab tuziladigan parhez tamoyillari va yeguliklar tanlovi bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar yoritilgan. Parhezning asosiy maqsadi — yangi toshlarning hosil bo‘lishini oldini olish, mavjud toshlarning o‘sishini to‘xtatish va siydik tarkibini muvozanatga keltirishdir.