(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Zahiriddin Muhammad Bobur, Markaziy Osiyo va Hindiston tarixidagi buyuk shaxs bo’lib, o’zining siyosiy, harbiy va madaniy faoliyati bilan yuksak meros qoldirgan. Ushbu maqolada Boburning hayoti, siyosiy kurashlari va davlat boshqaruvidagi yutuqlari tahlil qilinadi. Bobur, Temuriylar sulolasining merosxo’ri sifatida, 16 yoshida Farg’ona vodiysining hukmdori bo’ldi va keyinchalik Hindistonda Mog’ul imperiyasining asoschisi bo’ldi. 1526-yildagi Panipat jangidagi g’alabasi, uning siyosiy merosining eng muhim bosqichi bo’lib, Hindistonda yangi hukumat tizimi o’rnatilishiga zamin yaratdi. Maqola Boburning faqat harbiy muvaffaqiyatlari bilan cheklanib qolmay, balki uning adabiyotga qo’shgan ulkan hissasi, ayniqsa "Boburnoma" asari orqali adabiy merosini o’rganishga ham qaratilgan. Bobur o’zining jangovar faoliyati va siyosiy qarorlarini ochiq bayon qilgan holda, o’z davrining siyosiy va ijtimoiy holatini ham chuqur tahlil qilgan. Shuningdek, maqolada Boburning madaniyat va ilm-fan rivojiga qo’shgan hissasi, uning hukmronlik qilgan hududlarida san’at va ilmiy ishlanmalar uchun yaratilgan sharoitlar haqida ham so’z boradi.