(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola aravachalarda o‘ynaladigan basketbolning tarixi, qoidalari, sportchilar va jamoalar, ta’siri va qo‘llab-quvvatlanishi, xalqaro musobaqalar va ilmiy tadqiqotlar bo‘yicha keng qamrovli tahlilni taqdim etadi. Aravachalarda o‘ynaladigan basketbol jismoniy imkoniyatlari cheklangan shaxslar uchun nafaqat sport faoliyati, balki jismoniy va psixologik farovonlikni yaxshilash, ijtimoiy integratsiyani oshirishda ham muhim rol o‘ynaydi. Maqolada aravachalarda o‘ynaladigan basketbol ning rivojlanishi va jahon sportida tutgan o‘rni, shuningdek, bu sport turining jismoniy va psixologik foydalari hamda unga qaratilgan ilmiy tadqiqotlar natijalari ko‘rib chiqilgan. Kelgusida aravachalarda o‘ynaladigan basketbolning yanada rivojlanishi uchun davlat va xususiy tashkilotlar tomonidan ko‘proq qo‘llab-quvvatlash zarurligi ta’kidlanadi. Аннотация. В этой статье представлен всесторонний анализ истории баскетбол на колясках, правил, спортсменов и команд, влияния и поддержки, международных соревнований и академических исследований. Баскетбол на колясках играет важную роль в улучшении физического и психологического благополучия и социальной интеграции людей с ограниченными возможностями. В статье рассматривается развитие баскетбол на колясках и его роль в мировом спорте, а также физические и психологические преимущества этого вида спорта, а также результаты научных исследований, направленных на него. Подчеркивается, что для дальнейшего развития баскетбол на колясках в будущем необходима дополнительная поддержка со стороны государственных и частных организаций. ABSTRACT. This article provides a comprehensive analysis of wheelchair basketball’s history, rules, athletes and teams, influence and support, international competition and academic research. Wheelchair basketball plays an important role in improving physical and psychological well-being and social integration for persons with disabilities. The article examines the development of wheelchair basketball and its role in world sports, as well as the physical and psychological benefits of this sport, as well as the results of scientific research aimed at it. It is emphasized that more support from public and private organizations is needed for the further development of wheelchair basketball in the future.