(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Qoraqalpoq adabiyoti – o‘zining noyobligi, boyligi va tarixi bilan o‘zbek adabiyoti orasida alohida o‘rin tutadi. Ushbu maqolada Qoraqalpoq adabiyotining tarixi, rivojlanish bosqichlari va zamonaviy holati tahlil qilinadi. Qoraqalpoq xalqining og‘zaki ijodi, she’riyat, dostonchilik an’analari va yozma adabiyotining shakllanishi, adabiy voqelikdagi yirik shaxslar va ijodiy yutuqlar muhokama qilinadi. Maqolada, shuningdek, Ajiniyaz, Berdakh, Shayx Mahmud, Qosimbəy va boshqa buyuk qoraqalpoq shoirlari va yozuvchilari tomonidan qoldirilgan merosga alohida e’tibor qaratiladi. Qoraqalpoq adabiyotining bugungi kundagi holati va uning o‘zbek adabiyoti bilan o‘zaro aloqalari hamda milliy adabiyot sifatida o‘zining o‘rni baholanadi.