(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Аннотация: В статье рассматривается методология преподавания физической культуры в вузах на современном этапе. Особое внимание уделяется актуальным подходам и методикам, используемым преподавателями для повышения эффективности обучения студентов. Обосновывается необходимость совершенствования методики преподавания физической культуры в университетах, приводятся причины того, почему подходы к подготовке этой дисциплины на сегодняшний день наполняются новыми содержаниями. Современное законодательство Республики Узбекистан отвечает задачам развития физкультуры и спорта среди молодежи, популяризации здорового образа жизни, сочетания культуры физической и общей культуры личности. Однако современная методология преподавания дисциплины «физическая культура» обладает не только достоинствами, но и рядом недостатков. На основании рассмотрения достоинств, недостатков и анализа представляется возможным скорректировать подходы к преподаванию данной дисциплины в вузах. Annotatsiya: Maqolada hozirgi bosqichda oliy o’quv yurtlarida jismoniy tarbiya o’qitish metodikasi muhokama qilinadi. O‘quvchilarning bilim olish samaradorligini oshirishda o‘qituvchilar tomonidan qo‘llaniladigan zamonaviy yondashuv va uslublarga alohida e’tibor qaratilmoqda. Oliy o‘quv yurtlarida jismoniy tarbiya o‘qitish metodikasini takomillashtirish zarurligi asoslab berilgan va bugungi kunda ushbu fanni tayyorlashga yondashuvlar yangi mazmun bilan to‘ldirilishi sabablari keltirilgan. O‘zbekiston Respublikasining zamonaviy qonunchiligi yoshlar o‘rtasida jismoniy tarbiya va sportni rivojlantirish, sog‘lom turmush tarzini ommalashtirish, jismoniy tarbiya va umumiy shaxsiy madaniyatni uyg‘unlashtirish vazifalariga javob beradi. Biroq, "jismoniy madaniyat" fanini o’qitishning zamonaviy metodologiyasi nafaqat afzalliklarga, balki bir qator kamchiliklarga ham ega. Afzalliklarni, kamchiliklarni va tahlillarni hisobga olgan holda, universitetlarda ushbu fanni o’qitishga yondashuvlarni o’zgartirish mumkin ko’rinadi. Abstract: The article discusses the methodology of teaching physical education in universities at the present stage. Particular attention is paid to current approaches and techniques used by teachers to improve the effectiveness of student learning. The need to improve the methods of teaching physical education at universities is substantiated, and the reasons are given why approaches to the preparation of this discipline today are filled with new content. Modern legislation of the Republic of Uzbekistan meets the objectives of developing physical education and sports among young people, popularizing a healthy lifestyle, combining physical culture and general personal culture. However, the modern methodology of teaching the discipline “physical culture” has not only advantages, but also a number of disadvantages. Based on consideration of the advantages, disadvantages and analysis, it seems possible to adjust approaches to teaching this discipline in universities.