TERMINAL HOLATLADA BIRINCHI YORDAM (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Terminal holatlarda birinchi yordam deganda, hayotning soʻnggi bosqichi, hayot bilan oʻlim orasidagi holat tushuniladi. Bunda organizm yashashi uchun muhim boʻlgan organ va sistemalar faoliyatida hatto tiklash mumkin boʻlsa ham chuqur oʻzgarishlar roʻy berib, gipoksiya kuchayadi. Behushlik boshlansada nafas reflekslari va yurak faoliyati saqlanib turgan agoniya o l d i, agoniya va klinik oʻlim kabi 3 bosqichni oʻz ichiga oladi. Terminal holatning davomiyligi asosiy kasallikning ogʻir yoki yengilligiga va organizmni jonlashtirish  chora tadbirlari ko’riladi.Аннотация: Первая помощь при терминальных состояниях относится к последнему этапу жизни, состоянию между жизнью и смертью. При этом происходят глубокие изменения в работе органов и систем, важных для выживания организма, даже если они могут быть восстановлены, и нарастает гипоксия. Наступление анестезии включает три стадии: преагонию, агонию и клиническую смерть, в течение которых сохраняются дыхательные рефлексы и сердечная деятельность. Длительность терминального состояния зависит от тяжести или легкости основного заболевания и мер, принимаемых для оживления организма.Abstract: First aid for terminal conditions refers to the last stage of life, the state between life and death. In this case, profound changes occur in the functioning of organs and systems important for the survival of the body, even if they can be restored, and hypoxia increases. The onset of anesthesia includes three stages: preagony, agony and clinical death, during which respiratory reflexes and cardiac activity are preserved. The duration of the terminal state depends on the severity or mildness of the underlying disease and the measures taken to revive the body.