PEDAGOGIK JAMOADAGI NIZOLI VAZIYATLAR VA ULARNI BARTARAF ETISHNING USULLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada pedagogik jamoada yuzaga keladigan nizoli vaziyatlar, ularning kelib chiqish sabablari, oqibatlari va bartaraf etish usullari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Pedagogik jamoa o‘rtasida nizolarning vujudga kelishi ta’lim sifati va samaradorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi isbotlab beriladi. Tadqiqot natijalarida zamonaviy yondashuvlar, mediatorlik jarayoni hamda konfliktologik usullardan foydalanish samaradorligi o‘rganilgan. Tahlillar asosida nizolarni bartaraf etish mexanizmlari ishlab chiqilib, amaliy tavsiyalar berilgan.АННОТАЦИЯ: В статье дается научный анализ конфликтных ситуаций, возникающих в педагогическом коллективе, их причин, последствий и методов устранения. Доказано, что конфликты внутри педагогического коллектива негативно влияют на качество и эффективность образования. Результаты исследования позволили изучить эффективность современных подходов, процесса медиации и использования конфликтологических методов. На основе анализа разработаны механизмы разрешения конфликтов и даны практические рекомендации.ANNOTATION: This article analyzes conflict situations that arise in the pedagogical team, their causes, consequences and methods of their elimination on a scientific basis. It is proven that the emergence of conflicts among the pedagogical team negatively affects the quality and effectiveness of education. The results of the study studied the effectiveness of modern approaches, the mediation process and the use of conflictological methods. Based on the analysis, mechanisms for resolving conflicts were developed and practical recommendations were given.