OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA SOLIQLAR VA YIGʻIMLAR TIZIMI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Anotatsiya: Mazkur tezisda Oʻzbekiston Respublikasida soliqlar va yigʻimlar tizimining huquqiy asoslari, tarkibiy tuzilishi va mamlakat iqtisodiyotiga ta’siri keng yoritilgan. Soliqlarning davlat byudjetini shakllantirishdagi oʻrni, tadbirkorlik subyektlari va aholi uchun yaratilgan soliq yengilliklari, shuningdek, soliqlarning ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, Oʻzbekiston soliq tizimida amalga oshirilgan islohotlar, jumladan, soliq ma’murchiligining raqamlashtirilishi, shaffoflikni ta’minlash va xalqaro tajribalarni joriy etish borasida olib borilayotgan ishlar oʻrganilgan. Soliq tizimining samaradorligini oshirish bo‘yicha mavjud muammolar va ularning yechimlari yuzasidan ilmiy-amaliy takliflar berilgan. Tadqiqot natijalariga asoslanib, Oʻzbekiston soliq tizimini takomillashtirish yoʻnalishlari, tadbirkorlik faoliyatiga ta’sir etuvchi soliq yuki masalalari hamda soliqlarning byudjet barqarorligidagi roli yuzasidan xulosa va tavsiyalar ilgari surilgan.Аннотация: В данной диссертации широко освещены правовые основы, структура и влияние системы налогов и сборов в Республике Узбекистан на экономику страны. Проанализированы роль налогов в формировании государственного бюджета, налоговые льготы, созданные для субъектов предпринимательства и населения, а также влияние налогов на социально-экономическое развитие. Также изучены проводимые реформы в налоговой системе Узбекистана, в том числе цифровизация налогового администрирования, обеспечение прозрачности и внедрение международного опыта. Даны научно-практические предложения по существующим проблемам повышения эффективности налоговой системы и их решениям. По результатам исследования были выдвинуты выводы и рекомендации по направлениям совершенствования налоговой системы Узбекистана, вопросам налогового бремени, влияющего на предпринимательскую деятельность, и роли налогов в стабильности бюджета.