YASHIL KIMYO VA ATROF-MUHITNI HIMOYA QILISH (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Yashil kimyo va atrof-muhitni himoya qilish sohasidagi innovatsiyalar ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada yashil kimyo prinsiplarining atrof-muhitga zararli ta’sirlarni kamaytirish, resurslarni tejash va kimyoviy jarayonlarda energiya samaradorligini oshirishdagi roli tahlil qilinadi. Shuningdek, yashil kimyoning ekologik xavfsizlikni ta’minlashdagi o‘rni, yangi katalizatorlar, biologik parchalanadigan materiallar, qayta ishlash texnologiyalari va tibbiyotdagi qo‘llanilishi kabi dolzarb masalalar yoritiladi. Maqola yashil kimyo texnologiyalarini sanoatda amalga oshirish va ekologik barqarorlikka erishish uchun zarur ilmiy, texnologik va siyosiy yondashuvlarni o‘rganadi.Abstract. Green Chemistry and environmental innovation are important for ensuring environmental sustainability. This article analyzes the role of green chemistry principles in reducing environmental impacts, conserving resources, and increasing energy efficiency in chemical processes. It also discusses the role of green chemistry in ensuring environmental safety, new catalysts, biodegradable materials, recycling technologies, and applications in medicine. The article examines the scientific, technological, and policy approaches necessary to implement green chemistry technologies in industry and achieve environmental sustainability.Абстрактный. Инновации в области зеленой химии и охраны окружающей среды важны для обеспечения экологической устойчивости. В статье анализируется роль принципов зеленой химии в снижении воздействия на окружающую среду, экономии ресурсов и повышении энергоэффективности химических процессов. Будут также рассмотрены такие актуальные вопросы, как роль зеленой химии в обеспечении экологической безопасности, новые катализаторы, биоразлагаемые материалы, технологии переработки и применение в медицине. В статье рассматриваются научные, технологические и политические подходы, необходимые для внедрения технологий зеленой химии в промышленность и достижения экологической устойчивости.