KVANT HISOBLASH VA UNING KELAJAGI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Kvant hisoblash zamonaviy ilm-fan va texnologiyaning eng istiqbolli sohalaridan biri hisoblanadi. U kompyuter texnologiyasining kelajakdagi revolyutsiyasiga turtki bo‘lishi mumkin. Kvant kompyuterlari klassik kompyuterlardan farqli o‘laroq, ma'lumotni kvant bitlari (qubits) yordamida ishlov berishadi, bu esa yuqori samaradorlik va murakkab hisoblashlarni tezda bajarishga imkon beradi. Ushbu maqolada kvant hisoblashning nazariy asoslari, kvant kompyuterlari va ular uchun ishlab chiqilgan algoritmlar tahlil qilinadi. Maqola shuningdek, kvant hisoblashning amaliy qo‘llanilishi, masalan, kvant kriptografiyasi, optimallashtirish masalalari va molekulyar simulyatsiya kabi sohalarda ham muhokama qilinadi. Kvant hisoblashning imkoniyatlari va cheklovlari, shuningdek, uning ilmiy-texnik rivojlanishi va kelajakdagi istiqbollari haqida so‘z yuritiladi.Абстрактный. Квантовые вычисления — одно из самых перспективных направлений современной науки и техники. Это может стать катализатором будущей революции в компьютерных технологиях. В отличие от классических компьютеров квантовые компьютеры обрабатывают информацию с помощью квантовых битов (кубитов), что обеспечивает высокую эффективность и быстрое выполнение сложных вычислений. В статье анализируются теоретические основы квантовых вычислений, квантовые компьютеры и разработанные для них алгоритмы. В статье также обсуждаются практические применения квантовых вычислений, например, в таких областях, как квантовая криптография, задачи оптимизации и молекулярное моделирование. Обсуждаются возможности и ограничения квантовых вычислений, а также их научно-техническое развитие и будущие перспективы.Abstract. Quantum computing is one of the most promising areas of modern science and technology. It can be the impetus for the future revolution in computer technology. Unlike classical computers, quantum computers process information using quantum bits (qubits), which allows for high efficiency and fast performance of complex calculations. This article analyzes the theoretical foundations of quantum computing, quantum computers and algorithms developed for them. The article also discusses practical applications of quantum computing, such as quantum cryptography, optimization problems and molecular simulation. The possibilities and limitations of quantum computing, as well as its scientific and technical development and future prospects are discussed.