XIX-XX ASR TOSHKENT MAHALLA MASJIDLARIDAGI NAQQOSHLIK BEZAKLARINING TAHLILI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola  XIX-XX asr boshlarida naqqoshlik san’atining yurtimizda shakllangan mahalliy me’moriy-badiiy maktablari, ularning bir-biridan ajralib turuvchi o‘ziga xos hajmli-rejali kompozitsiyalari va bezaklari haqida. Bu davrdagi O‘zbekiston naqqoshlik san’atining asosiy markazlari Farg‘ona vodiysi shaharlari, shuningdek, Buxoro, Samarqand, Xiva, Toshkent shaharlaridagi uslublarning farqlari, rivojlangan tendensiyalari yozilgan. Bundan tashqari masjidlardagi naqqoshlik bezaklari va ijodkorlari haqida ham batafsil yoritilgan.Аннотация: Данная статья посвящена местным архитектурно-художественным школам живописи, сформировавшимся в нашей стране в XIX - начале XX веков, их своеобразным объемно-планировочным композициям и орнаментам. Описаны различия стилей, развитые тенденции в городах Ферганской долины, а также в городах Бухаре, Самарканде, Хиве, Ташкенте, являвшихся основными центрами живописи Узбекистана этого периода. Кроме того, подробно освещены орнаменты и художники в мечетях.Annotation: This article is dedicated to the local architectural and artistic schools of painting that formed in our country in the 19th and early 20th centuries, their unique volumetric-planning compositions and ornaments. The differences in styles, developed trends in the cities of the Ferghana Valley, as well as in the cities of Bukhara, Samarkand, Khiva, and Tashkent, which were the main centers of Uzbek painting of this period, are described. In addition, the ornaments and artists in the mosques are covered in detail.