OQ ZOTSIZ SICHQONLARNING 30 KUNLIK SURUNKALI ALKOGOL INTOKSIKATSIYASIDA ME’DA DEVORINING MORFOLOGIK, MORFOMETRIK KO‘RSATKICHLARINI ANIQLASH VA QIYOSLASH. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Dunyo miqyosida alkgolning iste’mol qilinishi oqibatida har yili 3 milliongacha o‘lim holatlari qayd etiladi. Alkgol iste’moli butun dunyoda erta o‘limning yetakchi omillaridan biri hisoblanadi, bunda alkgol iste’moli 20-24 yoshdagi shaxslar orasida har to‘rtinchi o‘limga  sabab bo‘lmoqda. Ko‘psonli o‘tkazilgan tadqiqotlar etanolning inson organizmiga, shu jumladan parenximatoz a’zolarga salbiy ta’sirini tasdiqlagan, bundan tashqari alkogol ta’siri ostida turli a’zolar va to‘qimalarda strukturaviy o‘zgarishlar ro‘y berishi tavsiflangan. Surunkali alkogol intoksikatsiyasining ta’sirini aniqlash bo‘yicha tajribaviy tadqiqotlar o‘tkazilgan, biroq mazkur holatning me’daning tajribada morfofunksional holatini o‘rganish hozirga qadar yetarli emas.Аннотатсия: В мировом масштабе потребление алкоголя обусловливает почти 3 млн. смертей ежегодно. Потребление алкоголя является одним из ведущих факторов риска преждевременной смертности во всем мире, где потребление алкоголя служит причиной каждой четвертой смерти среди взрослых в возрасте 20-24 лет. Проведены многочисленные эксперименталные исследования, доказывающее отритсателное влияние этанола на организм человека, в том числе на паренхиматозные органы, кроме того описаны структурные изменения органов и тканей под влиянием алкоголя. Проведены исследования по определению влияния хронической алкоголной интоксикатсии на разные органы и ткани в эксперименте, но влияние данного состояния на морфофунксионалные состояние желудка в эксперименте до сих пор изучена недостаточно.