BOSHLANG'ICH MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARNING KOGNITIV FAOLIYATINI RIVOJLANTIRISHDA O'YINNING ROLI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Maqolada boshlang'ich maktab yoshidagi bolalarning kognitiv faoliyatini rivojlantirishning muhim vositasi sifatida o'yinning roli ko'rib chiqiladi. O'yin faoliyati diqqat, xotira, fikrlash va tasavvurni shakllantirishga yordam beradi va o'rganish motivatsiyasini oshiradi. Didaktik va rolli o'yinlarga, ularning ta'lim jarayoniga ta'siriga va o'quvchilarning bilim qobiliyatlarini rivojlantirishga alohida e'tibor beriladi. Maqolada pedagogik amaliyotda o'yin texnologiyalaridan foydalanishning asosiy yondashuvlari tahlil qilinadi, ulardan muvaffaqiyatli foydalanish misollari ko'rib chiqiladi.Аннотация: В статье рассматривается роль игры как важного средства развития познавательной деятельности детей младшего школьного возраста. Игровая деятельность способствует формированию внимания, памяти, мышления и воображения, а также повышает мотивацию к обучению. Особое внимание уделяется дидактическим и ролевым играм, их влиянию на образовательный процесс и развитию когнитивных способностей учащихся. В статье анализируются основные подходы к использованию игровых технологий в педагогической практике, рассматриваются примеры их успешного применения.Annotation: The article examines the role of play as an important means of developing cognitive activity in children of primary school age. Play contributes to the formation of attention, memory, thinking and imagination, as well as increases motivation to learn. Special attention is paid to didactic and role-playing games, their impact on the educational process and the development of cognitive abilities of students. The article analyzes the main approaches to the use of gaming technologies in pedagogical practice, and examines examples of their successful application.