ISLOMIY TA’LIMOTDA OTA-ONAGA EHTIROM KO’RSATISH MASALASI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Islom dini ta’limotlarida ota-onaga hurmat ko‘rsatishning ahamiyati yoritiladi. Qur’oni karim oyatlari va Payg‘ambar Muhammad (s.a.v.)ning hadislariga tayanib, ota-onaning oiladagi va jamiyatdagi o‘rni, ularga nisbatan ehtiromning diniy va axloqiy jihatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy davrda ota-onaga bo‘lgan munosabatning o‘zgarishi va Islomiy qadriyatlar asosida bu munosabatni mustahkamlash yo‘llari ko‘rib chiqiladi.Аннотация: В данной статье рассматривается значение почитания родителей в исламе. На основе аятов Корана и хадисов пророка Мухаммада (мир ему и благословение) анализируется положение родителей в семье и обществе, а также религиозные и нравственные аспекты уважения к ним. Кроме того, обсуждаются изменения отношения к родителям в современном обществе и пути укрепления этих отношений на основе исламских ценностейAbstract: This article explores the significance of honoring parents in Islamic teachings. Based on the verses of the Holy Qur’an and the sayings of Prophet Muhammad (peace be upon him), it analyzes the role of parents in the family and society, as well as the religious and ethical aspects of showing respect to them. The paper also discusses changes in attitudes toward parents in the modern era and offers ways to reinforce these values based on Islamic principles.