MIOKARD INFARKTI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Miokard infarkti – bu yurak mushaklarining (miokardning) qon bilan ta’minlanishi keskin buzilishi natijasida uning bir qismi nekrozga uchrashi bilan kechadigan xavfli kasallikdir. Ushbu holat asosan koronar arteriyalarning tromboz yoki ateroskleroz tufayli torayishi yoki to‘silishi natijasida yuzaga keladi.Miokard infarktining asosiy alomatlari quyidagilardir: ko‘krak qafasida to‘satdan paydo bo‘ladigan va uzoq davom etadigan kuchli og‘riq, og‘riqning chap qo‘l, yelka, jag‘ yoki orqaga tarqalishi, nafas qisishi, terlash, bosh aylanishi, qon bosimining o‘zgarishi, yurak ritmining buzilishi. Sog‘lom turmush tarziga rioya qilish, zararli odatlardan voz kechish, to‘g‘ri ovqatlanish va qon bosimini nazorat qilish asosiy profilaktik choralariga kiradi. Miokard infarkti o‘z vaqtida aniqlanib, samarali davolansa, bemorning hayoti saqlab qolinishi mumkin.