O’ZBEK SHEVALARINING KASB-HUNAR DOIRASIDA QO’LLANILISHI VA ULARNING FONETIK XUSUSIYATLARI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqolada o’zbek tilining hududiy shevalari va ularning kasb-hunar faoliyati doirasida qo’llanilishiga e’tibor qaratilib, ularning xalq og’zaki nutqida saqlanib qolgan va avloddan avlodga o’tib kelayotgan shevalar aynan ma’lum kasblar doirasida hanuzgacha alohida til tizimi sifatida shakllanganligi aniqlanadi.O’zbek milliy tilining saqlanib qolishi uchun ma’lum bir yechimlar taqdim etilgan va ularni tadqiq etish nechog’lik ahamiyatli ekani yoritilib beriladi. Shuningdek, keltirilgan misollar qipchoq lahjasida bo’lib, shu misollar orqali ushbu lahjaning fonetik xususiyatlari xarakteristikasi to’laligicha ochib beriladi.      Abstract: This article focuses on the regional dialects of the Uzbek language and their use within the framework of professional activities, and it is determined that those dialects that have been preserved in folk speech and passed down from generation to generation have still been formed as a separate language system within certain professions. Certain solutions are presented for the preservation of the Uzbek national language and the importance of their study is highlighted. Also, the examples given are in the Kipchak dialect, and through these examples the phonetic characteristics of this dialect are fully revealed.       Аннотация: В данной статье рассматриваются региональные диалекты узбекского языка и их использование в профессиональной деятельности, а также определяется, что те диалекты, которые сохранились в народной речи и передавались из поколения в поколение, до сих пор сформировались как отдельная языковая система в рамках определенных профессий. Представлены некоторые решения по сохранению узбекского национального языка и подчеркнута важность их изучения. Также примеры приведены на кипчакском диалекте, и посредством этих примеров в полной мере раскрываются фонетические особенности этого диалекта.