O‘ZBEKISTONDA YURIDIK SHAXSLAR TOMONIDAN TOMONIDAN TO‘LANADIGAN RESURS SOLIQLARI MA’MURCHILIGI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasida yuridik shaxslar tomonidan to‘lanadigan resurs soliqlari va ularning ma’murchiligi masalalari tahlil qilingan. Soliq ma’murchiligini takomillashtirish, resurslardan oqilona foydalanish va davlat byudjetiga tushumlarni oshirish maqsadida amalga oshirilayotgan chora-tadbirlar yoritilgan. Shuningdek, amaldagi qonunchilik, soliq stavkalari, hisob-kitob mexanizmlari hamda mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Muallif resurs soliqlari bo‘yicha samarali ma’muriy boshqaruvni yo‘lga qo‘yish bo‘yicha taklif va tavsiyalarni ham ilgari surgan.Аннотация: В данной статье рассматриваются вопросы администрирования ресурсных налогов, уплачиваемых юридическими лицами в Республике Узбекистан. Освещаются меры, предпринимаемые с целью совершенствования налогового администрирования, рационального использования ресурсов и увеличения поступлений в государственный бюджет. Анализируется действующее законодательство, налоговые ставки, механизмы расчёта, а также выявляются существующие проблемы и пути их устранения. Автор предлагает рекомендации по эффективному администрированию ресурсных налогов.Abstract: This article analyzes the administration of resource taxes paid by legal entities in the Republic of Uzbekistan. It highlights the measures taken to improve tax administration, ensure efficient resource use, and increase state budget revenues. The study reviews current legislation, tax rates, calculation mechanisms, as well as existing issues and possible solutions. The author also provides recommendations for establishing effective administrative practices in resource taxation.