MAVZU: MUALLIFLIK SHARTNOMALARIDA NIZOLARNI HAL ETISH VA ULARNING TURLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya- Mualliflik huquqi zamonaviy intellektual mulkning muhim elementi bo‘lib, muallifning ijodiy mehnatini himoya qiladi. Mualliflik shartnomalarida yuzaga keladigan nizolar turli sabablarga ko‘ra — moliyaviy kelishmovchiliklar, foydalanish huquqlari buzilishi, shaxsiy huquqlar tahdidi va shartnoma shartlarining buzilishi sababli vujudga keladi. Ushbu maqolada bunday nizolarni hal etishning sud, arbitraj va mediatsiya mexanizmlari ko‘rib chiqiladi, ularning afzallik va kamchiliklari tahlil etiladi.         Аннотация- Авторское право является важной частью современной интеллектуальной собственности, обеспечивая защиту творческого труда авторов. Споры, возникающие из авторских договоров, могут быть вызваны финансовыми разногласиями, нарушением прав использования, угрозой личным правам и нарушением условий договора. В данной статье рассматриваются механизмы разрешения таких споров через суд, арбитраж и медиацию, анализируются их преимущества и недостатки.         Annotation- Copyright is a vital part of modern intellectual property, ensuring the protection of authors' creative labor. Disputes arising from copyright contracts can be caused by financial disagreements, violations of usage rights, threats to personal rights, and breaches of contract terms. This article examines the mechanisms for resolving such disputes through court proceedings, arbitration, and mediation, analyzing their advantages and disadvantages.