"DINIY IBODATXONALAR TARIXI VA ULARNING AHAMIYATI" (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola dunyo sivilizatsiyalari rivojida diniy ibodatxonalar – masjid, cherkov, sinagoga, ibodatxona kabi diniy markazlarning tarixiy shakllanishi, arxitektura uslublari, diniy va ijtimoiy hayotdagi o‘rni hamda ularning madaniy meros sifatidagi ahamiyatini ilmiy asosda tahlil qiladi. Tadqiqotda qadimiy ibodatxonalar misolida diniy me’morchilikning rivojlanish bosqichlari, ularning turli dinlar amaliyotidagi vazifalari va jamiyat hayotiga ko‘rsatgan ta’siri ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, maqolada ibodatxonalar orqali diniy birlik, ma’naviy yuksalish, xalqning urf-odat va qadriyatlarini saqlab qolishdagi roli chuqur o‘rganiladi. Tahliliy yondashuv asosida diniy obidalar nafaqat ibodat joyi, balki tarix, san’at, me’moriy yodgorlik va milliy o‘zlikni ifodalovchi markazlar sifatida baholanadi. Mazkur maqola tarix, dinshunoslik, madaniyatshunoslik va arxitektura sohasida izlanish olib borayotgan mutaxassislar va talabalarga mo‘ljallangan.Abstract: This article provides a scholarly analysis of the historical development, architectural styles, religious, and socio-cultural roles of religious temples such as mosques, churches, synagogues, and other places of worship throughout human civilization. It explores the evolution of religious architecture through examples of ancient temples and highlights their functions in various religious practices and their influence on societal life. Furthermore, the paper discusses the role of temples in promoting religious unity, spiritual elevation, and preserving national traditions and values. From an analytical perspective, religious monuments are presented not only as sites of worship but also as centers of history, art, architectural heritage, and national identity. This article is intended for scholars and students in the fields of history, religious studies, cultural studies, and architecture.Аннотация: В данной статье проводится научный анализ исторического формирования, архитектурных стилей, религиозной и социально-культурной роли культовых сооружений, таких как мечети, церкви, синагоги и другие религиозные центры в истории человеческой цивилизации. Рассматривается развитие религиозной архитектуры на примере древних храмов, а также их функции в религиозной практике и влияние на общественную жизнь. Отдельное внимание уделяется значению культовых сооружений в укреплении религиозного единства, духовного развития и сохранении национальных традиций и ценностей. С аналитической точки зрения религиозные памятники рассматриваются не только как места поклонения, но и как центры истории, искусства, архитектурного наследия и национальной идентичности. Статья предназначена для исследователей и студентов в области истории, религиоведения, культурологии и архитектуры.