ISLOMDA KOMIL INSON G’OYASI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Islom ta’limotida komil inson tushunchasi, uning asosiy sifatlari va ruhiy-ma’naviy yetuklik mezonlari tahlil qilinadi. Qur’on oyatlari, hadislar va islomiy falsafa asosida komil inson modeli shakllantiriladi. Maqolada Payg‘ambar Muhammad (s.a.v.)ning shaxsiy namunasi, sufiylik qarashlari va zamonaviy tafsiriy yondashuvlar orqali bu tushuncha chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, maqolada komil inson g‘oyasining bugungi ijtimoiy-ma’naviy hayotdagi ahamiyati yoritiladi. Аннотация : В данной статье рассматривается концепция совершенного человека в исламе, его духовно-нравственные качества и критерии зрелости. Исследование основано на анализе аятов Корана, хадисов и исламской философии. Особое внимание уделено образу Пророка Мухаммада (с.а.в.), суфийским подходам и современным интерпретациям. Также подчёркивается актуальность идеи совершенного человека в контексте современной духовной и социальной жизни. Abstract: This article explores the concept of the perfect human (al-insān al-kāmil) in Islam, focusing on key spiritual and moral attributes and the criteria for human perfection. The analysis is based on the Qur’an, Hadith, and Islamic philosophy. The exemplary character of the Prophet Muhammad (peace be upon him), Sufi interpretations, and contemporary theological perspectives are discussed in depth. The article also highlights the relevance of this concept in today’s socio-spiritual context.