OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA BOLA HUQUQLARI KAFOLATI: MUAMMOLAR VA YECHIMLAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqola Oʻzbekiston Respublikasida bola huquqlarini kafolatlash masalasiga bagʻishlangan. Maqolada bolalar huquqlarining konstitutsiyaviy va qonunchilik asoslari, mavjud muammolar, ularning sabablari va yechim yoʻllari tahlil qilinadi.  Xususan, taʼlim, sogʻliqni saqlash, ijtimoiy himoya, bolalar mehnati va huquqbuzarliklarning oldini olish kabi muhim sohalardagi vaziyat koʻrib chiqiladi. Shuningdek, xalqaro huquqiy hujjatlar va milliy qonunchilikning mosligi, amaliyotdagi kamchiliklar va ularni bartaraf etish boʻyicha takliflar beriladi.Annotatsiya: This scientific article is dedicated to the issue of guaranteeing children's rights in the Republic of Uzbekistan. The article analyzes the constitutional and legislative basis of children's rights, existing problems, their causes, and solutions. In particular, the situation in such important areas as education, healthcare, social protection, child labor, and crime prevention is considered.  The article also examines the compliance of international legal instruments and national legislation, shortcomings in practice, and offers recommendations for their elimination.Annotatsiya: Данная научная статья посвящена вопросу гарантии прав ребенка в Республике Узбекистан. В статье анализируются конституционные и законодательные основы прав детей, существующие проблемы, их причины и пути решения. В частности, рассматривается ситуация в таких важных областях, как образование, здравоохранение, социальная защита, детский труд и профилактика правонарушений. Также анализируется соответствие международно-правовых актов и национального законодательства, недостатки в практике и предлагаются рекомендации по их устранению.