TIRIK TIZIMLARDA O‘Z-O‘ZIDAN KO‘PAYISH (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Inson organizmida kechadigan biologik jarayonlar doimiy harakatda bo‘lib, hayot faoliyatining uzluksizligini ta’minlaydi. Bu jarayonlar orasida moddalar almashinuvi (metabolizm) alohida o‘rin tutadi. Metabolizm ikki asosiy bosqich — anabolizm va katabolizm — orqali amalga oshadi. Anabolizm — bu murakkab birikmalar sintez qilinadigan, ya’ni hujayralar va to‘qimalarning yangilanishi va o‘sishini ta’minlaydigan jarayon bo‘lsa, katabolizm — aksincha, murakkab moddalarning oddiy birikmalargacha parchalanib, energiya ajralib chiqadigan bosqichdir. Ushbu ikki jarayon muvozanatda bo‘lib, tirik organizmning normal yashashini ta’minlaydi.