O‘ZBEKISTONDA YURIDIK SHAXSLAR TOMONIDAN TOMONIDAN TO‘LANADIGAN FOYDA SOLIQLARI MA’MURCHILIGI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekistonda yuridik shaxslar tomonidan to‘lanadigan foyda solig‘ining amaldagi ma’murchilik tizimi, soliq stavkalari, hisobot berish tartibi, mavjud muammolar va ularni hal qilish bo‘yicha takliflar tahlil qilinadi. Foyda solig‘i orqali byudjet daromadlarining shakllanishi, soliqqa tortishning adolatliligi va soliq intizomi muammolari yoritilgan. Shuningdek, maqolada foyda solig‘i ma’murchiligini raqamlashtirish, soliq imtiyozlarini maqbullashtirish va xalqaro tajribaga moslashtirishning istiqbollari bayon etiladi.АННОТАЦИЯ:В данной статье рассматривается система администрирования налога на прибыль, уплачиваемого юридическими лицами в Узбекистане. Проанализированы действующие налоговые ставки, порядок подачи отчетности, существующие проблемы и предложения по их решению. Также рассматриваются вопросы справедливости налогообложения, формирования доходов бюджета и налоговой дисциплины. Особое внимание уделено перспективам цифровизации налогового администрирования, оптимизации налоговых льгот и внедрению международного опыта.ABSTRACT: This article explores the administration of corporate profit tax in Uzbekistan, focusing on the current system, tax rates, reporting procedures, existing challenges, and proposed solutions. The study highlights issues related to revenue generation, tax fairness, and taxpayer compliance. It also outlines prospects for the digitalization of tax administration, optimization of tax incentives, and alignment with international best practices.