“YOSHLARNI MAʼNAVIY TARBIYALASH JARAYONIDA OLIY TAʼLIMNING OʻRNI” (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yosh avlodning maʼnaviy tarbiyasini shakllantirishda oliy taʼlim muassasalarining roli, vazifalari va istiqbollari tahlil qilinadi. Maʼnaviy tarbiya jamiyatning barqaror rivojlanishi va ijtimoiy qadriyatlarning saqlanishida muhim omil hisoblanadi. Oliy taʼlim tizimi esa yoshlarni nafaqat kasbiy bilimlar bilan qurollantirish, balki ularni milliy gʻurur, vatanparvarlik, fuqarolik burchi, axloqiy meʼyorlar hamda madaniy merosga hurmat ruhida tarbiyalashda yetakchi institut sifatida namoyon bo‘lmoqda. Maqolada respublikamizda yoshlarga oid davlat siyosati, ayniqsa, Prezident qarorlari, ta’lim sohasidagi islohotlar va oliy taʼlim muassasalarining maʼnaviy-maʼrifiy ishlar samaradorligi asosida tahlil yuritilgan. Shuningdek, maʼnaviy tarbiyaning metodik yondashuvlari, zamonaviy pedagogik texnologiyalar, mentorlik tizimi va ijtimoiy muhitning ta’siri ham o‘rganilgan. Maqola xulosasida oliy taʼlim muassasalarida maʼnaviy tarbiyani yanada kuchaytirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ilgari surilgan.Annotation: This article analyzes the role, functions, and prospects of higher education institutions in shaping the spiritual upbringing of young people. Spiritual education is a crucial factor in the sustainable development of society and the preservation of social values. Higher education not only equips students with professional knowledge but also serves as a leading institution in fostering national pride, patriotism, civic responsibility, moral norms, and respect for cultural heritage. The article examines the national youth policy, especially presidential decrees, educational reforms, and the effectiveness of spiritual and educational activities in universities. It also explores methodological approaches to spiritual upbringing, modern pedagogical technologies, the mentoring system, and the impact of the social environment. In conclusion, the article proposes suggestions and recommendations for strengthening spiritual education in higher education institutions.Аннотация: В данной статье анализируется роль, функции и перспективы высших образовательных учреждений в процессе духовного воспитания молодежи. Духовное воспитание играет важную роль в устойчивом развитии общества и сохранении социальных ценностей. Высшая школа не только вооружает студентов профессиональными знаниями, но и выступает в качестве ведущего института в воспитании национальной гордости, патриотизма, гражданской ответственности, моральных норм и уважения к культурному наследию. В статье рассматриваются государственная молодежная политика, особенно указы Президента, реформы в сфере образования и эффективность духовно-просветительской работы в вузах. Также исследуются методические подходы к духовному воспитанию, современные педагогические технологии, система наставничества и влияние социальной среды. В заключение предлагаются рекомендации по дальнейшему укреплению духовного воспитания в системе высшего образования.