BYUDJET MABLAG'LARI HISOBIDAN FUQAROLAR ISHTIROKIDAGI "TASHABUSLI BUDJET" MOLIYALASHTIRISH TURLARI VA UNI O'ZBEKISTONDA QO'LASHNING DOLZARBLIGI (BEKOBOD SHAHAR MISOLIDA) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada byudjet mablag‘lari hisobidan fuqarolar ishtirokidagi "Tashabbusli byudjet" moliyalashtirish turlari va uni O‘zbekistonda qo‘llashning dolzarbligi tahlil qilingan. Fuqarolar ishtirokidagi moliyalashtirish samaradorligi iqtisodiy shaffoflik, moliyaviy resurslarni optimal taqsimlash, jamiyatning ijtimoiy faolligini oshirish va davlat resurslarini samarali boshqarish kabi muhim jihatlarni qamrab oluvchi ko‘rsatkichlar asosida baholanadi. Maqolada Bekobod shahri misolida "Tashabbusli byudjet" loyihalarini amalga oshirishda qo‘llaniladigan asosiy tamoyillar, ularning amaliy ahamiyati va afzalliklari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida byudjet mablag‘larini fuqarolar ishtirokida moliyalashtirish jarayonini takomillashtirish uchun muhim bo‘lgan strategik rejalashtirish, shaffof boshqaruv tizimlarini joriy etish va moliyaviy texnologiyalarni qo‘llash bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tadqiqot natijalari byudjet mablag‘larini boshqarishning samaradorligini oshirish va fuqarolar ishtirokini kuchaytirishga qaratilgan strategik qarorlar qabul qilishda amaliy ko‘mak sifatida foydalanilishi mumkin.Abstract. This article analyzes the types of financing under the "Participatory Budget" initiative funded by budget resources and its relevance for implementation in Uzbekistan. The effectiveness of participatory financing is assessed based on key indicators such as economic transparency, optimal allocation of financial resources, increased social engagement, and efficient management of state resources. The study examines the main principles, practical significance, and advantages of implementing "Participatory Budget" projects using the example of Bekobod city. Recommendations have been developed to improve the participatory financing process, including strategic planning, introducing transparent management systems, and utilizing financial technologies. The findings of this study can serve as practical support in making strategic decisions aimed at enhancing the efficiency of budget management and strengthening citizen participation.