MAKTAB VA MAKTABGACHA TA'LIM MUASSASALARIDA DAVLAT XARIDLARINI TASHKIL ETISH VA O'TKAZISH (TOSHKENT VILOYATI MISOLIDA) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada maktab va maktabgacha ta’lim muassasalarida davlat xaridlarini tashkil etish va o‘tkazishning Toshkent viloyati misolidagi ahamiyati tahlil qilingan. Davlat xaridlarining samaradorligi ta’lim muassasalarining moddiy-texnik bazasini rivojlantirish, resurslarni oqilona taqsimlash, sifatli ta’lim xizmatlarini ta’minlash va shaffoflikni oshirish kabi ko‘rsatkichlar asosida baholanadi. Maqolada davlat xaridlarining Toshkent viloyatidagi maktab va maktabgacha ta’lim tizimiga ta’siri, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha yechimlar ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot davomida davlat xaridlarini takomillashtirish uchun raqamli texnologiyalarni joriy qilish, tender jarayonlarini shaffoflashtirish va mahalliy yetkazib beruvchilarni qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tadqiqot natijalari maktab va maktabgacha ta’lim muassasalarida davlat xaridlarini samarali tashkil qilish va ularning ijtimoiy ta’sirini oshirishga qaratilgan strategik qarorlar qabul qilishda amaliy ko‘mak sifatida foydalanilishi mumkin.Abstract. This article analyzes the organization and implementation of public procurement in schools and preschool institutions, with a focus on the case of Tashkent region. The efficiency of public procurement is evaluated based on key indicators such as improving the material and technical base of educational institutions, rational allocation of resources, ensuring quality educational services, and increasing transparency. The article examines the impact of public procurement on the school and preschool education system in the Tashkent region, existing challenges, and proposed solutions. During the study, recommendations were developed for improving public procurement processes through the introduction of digital technologies, enhancing the transparency of tender procedures, and supporting local suppliers. The findings of this research can serve as practical guidance for making strategic decisions aimed at organizing effective public procurement in schools and preschools and increasing their social impact.