O'ZBEKISTON RESPUBLIKASI PENSIYA TA'MINOTI TIZIMINING MOLIYAVIY BARQARORLIGIGA ERISHISH YO'LLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasi pensiya ta’minoti tizimining moliyaviy barqarorligiga erishish yo‘llari va bu jarayonda foydalaniladigan zamonaviy yondashuvlar hamda usullar tahlil qilingan. Pensiya ta’minoti tizimining moliyaviy barqarorligi davlat byudjeti barqarorligini ta’minlash va ijtimoiy kafolatlarni samarali amalga oshirishga xizmat qiluvchi muhim ko‘rsatkichlar asosida amalga oshiriladi. Maqolada pensiya tizimining moliyaviy barqarorligini ta’minlash jarayonida qo‘llaniladigan asosiy mezonlar, ularning amaliy ahamiyati hamda innovatsion boshqaruv va moliyaviy boshqaruv usullarining afzalliklari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida pensiya tizimini barqaror rivojlantirish uchun samarali moliyaviy boshqaruv, zamonaviy texnologiyalarni joriy qilish va pensiya mablag‘larini boshqarishda xalqaro tajribadan foydalanish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tadqiqot natijalari pensiya ta’minoti tizimini rivojlantirishga qaratilgan strategik qarorlar qabul qilishda amaliy qo‘llanma sifatida foydalanilishi mumkin.Abstract. This article analyzes the ways to achieve financial sustainability in the pension system of the Republic of Uzbekistan and the modern approaches and methods used in this process. The financial sustainability of the pension system is based on key indicators that contribute to ensuring the stability of the state budget and the effective implementation of social guarantees. The article examines the main criteria applied in the process of ensuring the financial sustainability of the pension system, their practical significance, as well as the advantages of innovative management and financial management methods. The study provides proposals and recommendations for sustainable development of the pension system, including effective financial management, the introduction of modern technologies, and the use of international experience in pension fund management. The results of this study can serve as a practical guide for making strategic decisions aimed at improving the pension system.