JISMONIY SHAXSLARNING DAROMADLARINI DEKLARATSIYALASH ASOSIDA DAVLAT BYUDJETIGA TUSHUMLARNI TA'MINLASH (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada jismoniy shaxslarning daromadlarini deklaratsiyalash asosida davlat byudjetiga tushumlarni ta’minlashda foydalaniladigan zamonaviy yondashuvlar va usullar tahlil qilingan. Daromadlarni deklaratsiyalash jarayoni davlat byudjetining moliyaviy barqarorligi va iqtisodiy samaradorligini oshirishga xizmat qiluvchi muhim ko‘rsatkichlar asosida amalga oshiriladi. Maqolada daromadlarni deklaratsiyalash jarayonida qo‘llaniladigan asosiy mezonlar, ularning amaliy ahamiyati hamda innovatsion tahliliy usullarining afzalliklari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida davlat byudjetiga tushumlarni oshirish uchun samarali moliyaviy boshqaruv, zamonaviy texnologiyalarni joriy qilish hamda noqonuniy daromadlarning oldini olish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tadqiqot natijalari davlat moliyaviy siyosatini takomillashtirish va iqtisodiy samaradorlikni oshirishga qaratilgan strategik qarorlar qabul qilishda amaliy qo‘llanma sifatida foydalanilishi mumkin.Abstract. This article analyzes modern approaches and methods used to ensure revenue collection for the state budget based on the income declaration of individuals. The income declaration process is implemented on the basis of key indicators that contribute to the financial stability and economic efficiency of the state budget. The article examines the main criteria applied in the process of income declaration, their practical significance, and the advantages of innovative analytical methods. The study provides recommendations and proposals for increasing state budget revenues through effective financial management, the introduction of modern technologies, and measures to prevent undeclared income. The results of this study can serve as a practical guide in making strategic decisions aimed at improving financial policy and enhancing economic efficiency.