O‘SUV DAVRIDA QURUQ MODDALARNI VA TUPLASH BO‘G‘INIDA SHAKAR TO’PLASHNING MADANLI O‘G‘ITLARNING MEYORLARINI TA’SIRI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annatatsiya: Ushbu maqola kuzgi bug‘doyning kuzgi o‘suv davrida mineral o‘g‘itlarning me’yorlari va nisbatlarini qo‘llashning quruq modda to‘planishi va tuplash bo‘g‘inida shakarlarning yig‘ilishiga ta’sirini o‘rganadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, azot, fosfor va kaliyning optimal nisbati va me’yorlari o‘simlikning sog‘lom rivojlanishi, fotosintetik faolligi va qishlashga tayyorlanishi uchun muhim ahamiyatga ega. Xususan, fosfor va kaliyning muvozanatlashgan qo‘llanilishi tuplash bo‘g‘inida shakarlarning yetarli miqdorda to‘planishini ta’minlaydi, bu esa o‘simlikning qish sovuqlariga chidamliligini oshiradi. Azotning me’yoriy qo‘llanilishi vegetativ o‘sishni rag‘batlantiradi, lekin haddan tashqari ko‘p bo‘lishi qishga chidamlilikni pasaytirishi mumkin. Tadqiqot natijalari qishloq xo‘jaligida kuzgi bug‘doy hosildorligini oshirish va uning qishga chidamliligini ta’minlash uchun mineral o‘g‘itlarni qo‘llash bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqishga yordam beradi.Аннотация: Данная статья исследует влияние норм и соотношений минеральных удобрений на накопление сухого вещества и сахаров в узле кущения озимой пшеницы в осенний период вегетации. Результаты исследования показывают, что оптимальные соотношения и нормы азота, фосфора и калия имеют важное значение для здорового развития растения, фотосинтетической активности и подготовки к зимовке. В частности, сбалансированное применение фосфора и калия обеспечивает достаточное накопление сахаров в узле кущения, что повышает устойчивость растения к зимним холодам. Нормированное применение азота стимулирует вегетативный рост, но его чрезмерное количество может снизить зимостойкость. Результаты исследования помогут разработать научно обоснованные рекомендации по применению минеральных удобрений для повышения урожайности озимой пшеницы и обеспечения ее зимостойкости в сельском хозяйстве.