FAVQULODDA VAZIYATLARDA INSON XAVFSIZLIGINI TA'MINLASHDA TEXNOLOGIYALARNING ROLI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada favqulodda vaziyatlarda inson xavfsizligini ta’minlashda zamonaviy texnologiyalarning roli tahlil qilinadi. Sun’iy intellekt, dronlar, geoinformatsion tizimlar (GIS), mobil ilovalar, avtomatlashtirilgan ogohlantirish tizimlari va boshqa ilg‘or texnologiyalar yordamida xavf-xatarning oldini olish, monitoring olib borish va tezkor evakuatsiyani ta’minlashning amaliy imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, rivojlangan davlatlarning tajribasi ham tahlil qilinadi. Maqolada bu texnologiyalarni O‘zbekiston sharoitida qo‘llash istiqbollari va mavjud muammolar ham yoritilgan.Annotation.This article analyzes the role of modern technologies in ensuring human safety during emergencies. It discusses the practical applications of artificial intelligence, drones, geographic information systems (GIS), mobile apps, and automated alert systems in preventing risks, conducting monitoring, and ensuring rapid evacuation. The article also explores international best practices and examines the prospects and challenges of implementing such technologies in Uzbekistan.Аннотация.В данной статье анализируется роль современных технологий в обеспечении безопасности человека в чрезвычайных ситуациях. Рассматриваются практические возможности применения искусственного интеллекта, дронов, геоинформационных систем (ГИС), мобильных приложений и автоматических систем оповещения для предотвращения угроз, мониторинга и оперативной эвакуации. Также исследуется международный опыт и перспективы внедрения этих технологий в условиях Узбекистана.