PSIXOLOGIYADA XARAKTER TUSHUNCHASI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola psixologiyada xarakter tushunchasining mohiyati, shakllanish omillari, tasniflari va amaliy ahamiyatini chuqur tahlil qiladi. Xarakter inson shaxsiyatining barqaror xususiyatlari sifatida ta’riflanib, uning biologik, ijtimoiy va madaniy omillar ta’sirida rivojlanishi misollar bilan yoritiladi. Kretschmer, Yung va “Katta beshlik” kabi tasniflar tahlil qilinadi. Xarakterning psixologik tahlil, ijtimoiy munosabatlar va kasbiy muvaffaqiyatdagi o‘rni ko‘rsatiladi. Maqola o‘zbek xalqidagi xarakter xususiyatlariga ham to‘xtalib, zamonaviy psixologiyadagi dolzarbligini ta’kidlaydi.Статья глубоко анализирует понятие характера в психологии, факторы его формирования, классификации и практическую значимость. Характер определяется как устойчивые черты личности человека, а его развитие под влиянием биологических, социальных и культурных факторов иллюстрируется примерами. Рассматриваются классификации Кречмера, Юнга и модели «Большой пятерки». Подчеркивается роль характера в психологическом анализе, социальных отношениях и профессиональном успехе. Статья также затрагивает особенности характера узбекского народа, акцентируя его актуальность в современной психологии.This article provides an in-depth analysis of the concept of character in psychology, its formation factors, classifications, and practical significance. Character is defined as the stable traits of human personality, with its development under biological, social, and cultural influences illustrated through examples. Classifications by Kretschmer, Jung, and the “Big Five” model are examined. The role of character in psychological analysis, social relationships, and professional success is highlighted. The article also addresses character traits specific to the Uzbek people, emphasizing its relevance in modern psychology.