MUHAMMAD MAXDUMI NAMANGONIY – FOYIQ: HAYOTI, IJODI VA ADABIY MEROSI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Qo‘qon adabiy muhitida XVIII asr oxiri –  XIX asr boshlaridagi atoqli shoir, Foyiq taxallusi bilan mashhur bo‘lgan Muhammad maxdumi Namangoniyning hayoti va adabiy xizmatlari yoritilgan. Foyiq haqidagi biografik ma’lumotlarning cheklanganligiga qaramay, uning saqlanib qolgan yagona asari – Sharqshunoslik institutida 793 kod bilan saqlangan qo‘lyozma devoni uning she’riy iste’dodi va mavzulari haqida qimmatli ma’lumot beradi. Foyiqning Qo‘qon adabiy an’analaridan kelib chiqqan she’riy san’ati o‘z davrining qiyinchilik va intilishlarini ham o‘zida aks ettiradi. Uning devoni O‘zbekistonning boy madaniy va adabiy merosidan dalolat beradi. Tadqiqot Foyiqning o‘zbek adabiyotiga qo‘shgan hissasini va ularning doimiy dolzarbligini yaxshiroq tushunish uchun uning ijodiga ilmiy e’tiborni yanada kuchaytirishga chaqirish bilan yakunlanadi.