AUTENTIFIKATSIYA VA AVTORIZATSIYA BILAN ISHLASH. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada axborot tizimlari va veb-ilovalarda xavfsizlikni ta'minlashda muhim bo‘lgan autentifikatsiya (shaxsni aniqlash) va avtorizatsiya (huquqlarni tekshirish) mexanizmlari haqida batafsil tahlil berilgan. Autentifikatsiya foydalanuvchining haqiqiyligini aniqlashga xizmat qilsa, avtorizatsiya esa unga ruxsat etilgan resurslarga kirish imkoniyatlarini nazorat qiladi. Maqolada ushbu ikki mexanizmning farqlari, ishlash tamoyillari, qo‘llaniladigan texnologiyalar (OAuth 2.0, OpenID Connect, JWT, cookie, token-based authentication) va xavfsizlikka ta’siri haqida so‘z yuritiladi.Abstract: This article provides a detailed analysis of two essential security mechanisms in information systems and web applications: authentication and authorization. While authentication ensures the identification of the user, authorization checks their access rights to resources. The article explores the differences between these two processes, their principles, and the technologies commonly used (OAuth 2.0, OpenID Connect, JWT, cookie, token-based authentication) to implement them.Аннотация: В данной статье проводится подробный анализ двух ключевых механизмов безопасности в информационных системах и веб-приложениях: аутентификация и авторизация. Аутентификация обеспечивает идентификацию пользователя, тогда как авторизация проверяет его права доступа к ресурсам. В статье рассматриваются различия между этими процессами, их принципы и технологии, которые обычно используются для их реализации (OAuth 2.0, OpenID Connect, JWT, cookie, token-based authentication).