AGGRESSIVE BEHAVIOR AMONG ADOLESCENTS AND ITS PSYCHOLOGICAL CAUSES (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATION: This article analyzes the psychological causes of aggressive behavior among adolescents on a scientific basis. Types of aggressive behavior - physical, verbal, passive and nonverbal forms - are described with examples, and their impact on personal development, self-awareness and social adaptation is considered. The authors analyze frustration, violence in the family environment, emotional deprivation, uncertainty about social roles and problems with self-esteem as the psychological roots of aggression. The article also presents effective corrective and preventive approaches and forms of psychological assistance in working with adolescents.ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada o‘smirlar orasida kuzatilayotgan agressiv xulqning psixologik sabablari ilmiy asosda tahlil qilingan. Agressiv xulqning turlari — jismoniy, verbal, passiv va noverbal shakllari misollar bilan bayon qilinib, ularning shaxs rivojiga, o‘z-o‘zini anglashiga va ijtimoiy moslashuviga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Mualliflar tomonidan frustratsiya, oila muhitidagi zo‘ravonlik, emotsional yetishmovchilik, ijtimoiy rolga nisbatan noaniqlik hamda o‘z-o‘zini baholashdagi muammolar agressiyaning psixologik ildizlari sifatida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada o‘smirlar bilan ishlashda samarali bo‘lgan korreksion va profilaktik yondashuvlar, psixologik yordam shakllari ham keltirilgan.АННОТАЦИЯ: В статье представлен научно обоснованный анализ психологических причин агрессивного поведения подростков. Описываются на примерах типы агрессивного поведения — физическое, вербальное, пассивное и невербальное, а также рассматривается их влияние на развитие личности, самосознание и социальную адаптацию. Авторы анализируют фрустрацию, домашнее насилие, эмоциональную депривацию, неопределенность социальной роли и проблемы с самооценкой как психологические корни агрессии. В статье также представлены эффективные коррекционно-профилактические подходы и формы психологической поддержки в работе с подростками.