EHTIYOJMAND HOTIN-QIZLARNI TADBIRKORLIKKA YO‘NALTIRISHDA MOLIYAVIY QO‘LLAB-QUVVATLASH MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH" (BUXORO VILOYATI MISOLIDA) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Hozirgi davrda O‘zbekistonda xotin-qizlarning ijtimoiy-iqtisodiy faolligini oshirish, ularni tadbirkorlik faoliyatiga jalb etish orqali bandligini ta’minlash dolzarb masalalardan biridir. Ayni paytda jamiyatda ehtiyojmand hotin-qizlar toifasi mavjud bo‘lib, ularning iqtisodiy mustaqilligini ta’minlash nafaqat oilaviy, balki hududiy va milliy rivojlanishga xizmat qiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi – Buxoro viloyati misolida ehtiyojmand hotin-qizlarni tadbirkorlik faoliyatiga yo‘naltirishda mavjud moliyaviy qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini o‘rganish hamda ularni takomillashtirish bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqishdir. Tadqiqot obyekti sifatida – Buxoro viloyatida yashovchi ehtiyojmand ayollar va ular uchun mavjud moliyaviy xizmatlar tizimi olingan. Predmeti esa – aynan shu ayollarni moliyaviy jihatdan qo‘llab-quvvatlashning amaliy jihatlari va samaradorlik darajasidir. Metodologik yondashuvlar sifatida statistik tahlil, so‘rovnoma, intervyu, solishtirma va huquqiy tahlil metodlaridan foydalanildi.