BADIIY MATNLARDA REALIYALARNING TARJIMASI: LOKALIZATSIYA HAMDA EGZOTIZATSIYA (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada badiiy matn tarjimasida realiyalarning o‘rni va ularni tarjima qilishdagi asosiy yondashuvlar — lokalizatsiya va egzotizatsiya — ilmiy asosda tahlil qilinadi. Har ikkala strategiyaning afzalliklari va kamchiliklari batafsil ko‘rib chiqilib, realiyalarning tarjima sifati va madaniyatlararo muloqotdagi ahamiyati yoritiladi. Misollar asosida turli usullarni amaliyotda qo‘llash imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan.Annotation: This article provides a scholarly analysis of the role of realia in the translation of literary texts and the main strategies for conveying them — localization and exoticization. The advantages and disadvantages of both approaches are thoroughly examined, with emphasis on their impact on translation quality and intercultural communication. Practical examples are provided to illustrate the application of these strategies.Аннотация: В статье на научной основе анализируется роль реалий в переводе художественных текстов и основные подходы к их переводу — локализация и экзотизация. Подробно рассматриваются преимущества и недостатки обеих стратегий, подчеркивая важность реализма для качества перевода и межкультурной коммуникации. На примерах рассмотрены возможности применения различных методов на практике.