LYUDVIG VAN BETXOVEN VA UNING SIMFONIYADAGI O'RNI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya :Mazkur maqolada klassik musiqa tarixining yirik namoyandalaridan biri Lyudvig van Betxovenning hayoti va ijodi, ayniqsa, uning simfoniya janridagi o‘rni yoritiladi. Betxoven simfonik musiqa rivojiga ulkan hissa qo‘shib, bu janrni g‘oyaviy va emotsional jihatdan boyitgan. Uning to‘qqiz simfoniyasi orqali musiqada inson ruhiyati, kurash, umid va g‘alaba g‘oyalari kuchli badiiy ifodaga ega bo‘lgan. Maqolada simfoniya janrining kelib chiqishi, shakllanish bosqichlari va Betxoven ijodi bilan bog‘liq holda taraqqiyoti tahlil qilinadi.          Аннотация: В статье рассматривается жизнь и творчество Людвига ван Бетховена, одной из величайших фигур в истории классической музыки, особенно его роль в жанре симфонии. Бетховен внес огромный вклад в развитие симфонической музыки, обогатив этот жанр идейно и эмоционально. В его девяти симфониях идеи человеческого духа, борьбы, надежды и победы нашли мощное художественное выражение в музыке. В статье анализируются истоки, этапы становления и развития жанра симфонии во взаимосвязи с творчеством Бетховена.         Abstract: This article examines the life and work of Ludwig van Beethoven, one of the great figures in the history of classical music, especially his role in the symphony genre. Beethoven made a great contribution to the development of symphonic music, enriching this genre ideologically and emotionally. Through his nine symphonies, the ideas of the human spirit, struggle, hope and victory found strong artistic expression in music. The article analyzes the origin, stages of formation and development of the symphony genre in connection with Beethoven's work.