YIRIK VA KICHIK BIZNESNING ISHLAB CHIQARISH VA KOOPERATIV ALOQALARI IQTISODIY O’SISH OMILI SIFATIDA (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada kichik va yirik biznes subyektlari o‘rtasidagi ishlab chiqarish va kooperativ aloqalarning iqtisodiy o‘sishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Zamonaviy bozor iqtisodiyoti sharoitida bu aloqalar nafaqat samaradorlikni oshirish, balki resurslardan unumli foydalanish, yangi ish o‘rinlari yaratish va hududiy iqtisodiyotni barqaror rivojlantirishda muhim omil sifatida qaraladi. Maqolada milliy va xalqaro tajriba, hamkorlik shakllari, raqamli iqtisodiyotning ta’siri hamda davlat siyosatining roli yoritiladi. Ilmiy tahlil asosida iqtisodiy o‘sishni jadallashtirishda yirik va kichik biznes o‘rtasidagi integratsiyaning strategik ahamiyati asoslab beriladi. Abstract. This article analyzes the role of production and cooperative relations between small and large businesses in driving economic growth. In the context of a modern market economy, these relations are viewed not only as a means of increasing efficiency but also as crucial for the effective use of resources, job creation, and sustainable regional development. The article explores national and international experiences, forms of cooperation, the impact of the digital economy, and the role of government policy. Based on scientific analysis, it substantiates the strategic importance of integration between large and small businesses for accelerating economic development.