ULTRABINAFSHA NURLANISH VA UNING TIBBIYOTDA QO’LLANISHI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ultrabinafsha (UB) nurlanishning fizik va biologik xossalari, inson organizmiga ko’rsatadigan ta’siri hamda tibbiyot sohasida qo’llanilish yo’nalishlari keng yoritilgan. UB nurlari elektromagnit spektrda ko’rinadigan yorug’lik va rentgen nurlar orasida joylashib, o’zining yuqori energiyasi tufayli mikroorganizmlarni yo’qotish, teri kasalliklarini davolash, suyak va to’qimalar holatini o’rganish kabi bir qator tibbiy amaliyotlarda qo’llaniladi. Maqolada shuningdek, UB nurlanishning dozalari, terapevtik samaradorligi, organizmga salbiy ta’siri va xavfsizlik choralariga ham alohida e’tibor qaratilgan. Bugungi kunda bu texnologiya fizioterapiya, laboratoriya diagnostikasi, jarrohlik va stomatologiyada ham keng tatbiq etilmoqda. Maqolaning maqsadi — UB nurlanishning ilmiy asoslarini, tibbiyotdagi amaliy ahamiyatini ochib berish va uni xavfsiz qo’llash tamoyillarini tushuntirishdan iborat.Аннотация: В статье подробно рассматриваются физические и биологические свойства ультрафиолетового (УФ) излучения, его воздействие на организм человека и его применение в медицине. Ультрафиолетовые лучи находятся между видимым светом и рентгеновскими лучами в электромагнитном спектре и благодаря своей высокой энергии используются в ряде медицинских процедур, таких как уничтожение микроорганизмов, лечение кожных заболеваний и исследование состояния костей и тканей. В статье также рассматриваются дозы УФ-излучения, терапевтическая эффективность, побочные эффекты на организм и меры безопасности. Сегодня эта технология также широко применяется в физиотерапии, лабораторной диагностике, хирургии и стоматологии. Цель статьи — раскрыть научные основы УФ-излучения, его практическое значение в медицине, а также объяснить принципы его безопасного использования.Annotation: This article provides a comprehensive overview of the physical and biological properties of ultraviolet (UV) radiation, its effects on the human body, and its applications in medicine. UV rays are located between visible light and X-rays in the electromagnetic spectrum, and due to their high energy, they are used in a number of medical practices, such as killing microorganisms, treating skin diseases, and studying the condition of bones and tissues. The article also pays special attention to the doses of UV radiation, therapeutic efficacy, adverse effects on the body, and safety measures. Today, this technology is widely used in physiotherapy, laboratory diagnostics, surgery, and dentistry. The purpose of the article is to reveal the scientific foundations of UV radiation, its practical significance in medicine, and to explain the principles of its safe use.